• ENG
  • ROM
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Link-uri utile

Știri din Republica Moldova

Tudor Ulianovschi: ”Sunt convins că putem aduce relaţiile moldo-indiene la un nivel calitativ nou în beneficiul statelor şi cetăţenilor noştri”

Tudor Ulianovschi: ”Sunt convins că putem aduce relaţiile moldo-indiene la un nivel calitativ nou în beneficiul statelor şi cetăţenilor noştri”
15 august, New Delhi – După mai multe întrevederi şi discuţii pe care le-am avut pe parcursul vizitei în India, m-am convins că deschiderea ambasadei ţării noastre la New Delhi va permite intensificarea contactelor inter-instituționale şi aprofundarea relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi Republica India, a căror potenţial urmează a fi valorificat pe deplin în perioada următoare. Declaraţia a fost făcută de către Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi în cadrul întrevederii cu Sushma Swaraj, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii India.
 
În cadrul discuţiilor, cei doi oficiali au abordat întreg spectru al relaţiilor bilaterale moldo-indiene, accentuându-se cooperarea comercial-economică, lansarea procesului de export a produselor moldovenești pe piața indiană, recunoașterea certificatelor fitosanitare, dezvoltarea sectorului IT şi a celui farmaceutic, precum și consolidarea cadrului juridic bilateral şi al colaborării în cadrul organizaţiilor internaționale.
 
Părţile au manifestat  interesul reciproc pentru semnarea în viitorul apropiat a Acordului privind eliminarea regimului de vize pentru deținătorii pașapoartelor diplomatice și de serviciu, precum și a unui Memorandum de colaborare în sectorul IT.
 
„În dialogul pe care l-am avut cu diverşi oficiali aici în India am realizat că există mai multe domenii de interes reciproc unde putem avea rezultate semnificative împreună, rămâne doar să fie stabilite contactele respective dintre instituţiile de profil din ţările noastre, întru demararea noilor proiecte comune”, a subliniat şeful diplomaţiei moldoveneşti.
 
Cu referire la decizia autorităţilor moldoveneşti de a deschide o misiune diplomatică în India, Ministrul indian de Externe Sushma Swaraj a declarat: „Salutăm prima vizită a unui șef al diplomației moldovenești în ţara noastră și decizia Guvernului Republicii Moldova de a deschide o reprezentanţă diplomatică a Republicii Moldova la New Delhi şi suntem disponibili pentru acordarea sprijinului necesar pentru realizarea acestui obiectiv”.
 
În altă ordine de idei, Ministrul Tudor Ulianovschi a exprimat gratitudinea pentru oferirea constantă de către Guvernul Indiei a burselor de instruire pentru funcţionarii publici din ţara noastră, inclusiv pentru diplomații moldoveni. În contextul creării Institutului Diplomatic în Republica Moldova a fost menţionat interesul stabilirii unei colaborări  cu Institutul Diplomatic al Indiei.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti, a adresat omologului său indian felicitări cu ocazia marcării pe 15 august a Zilei Independenței Republicii India, adresându-i şi invitaţia de a efectua o vizită de răspuns la Chișinău.

Relaţiile diplomatice dintre Republica Moldova şi Republica India au fost stabilite la 12 martie 1992.