• ENG
  • ROM
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova


Link-uri utile

Relaţii Bilaterale

Relaţii diplomatice

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Confederaţia Elveţiană au fost stabilite la 2 septembrie 1992.

Reprezentare

Ambasadorul Republicii Moldova în Confederaţia Elveţiană, dl Tudor Ulianovschi.

Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în Republica Moldova cu reşedinţa la Kiev, dl Guillaume Scheurer, din 3 martie 2016.

ADRESA: 01015 Kiev, str. Kozyatynska, 12
TEL.: (+38044) 281-61-28
FAX: (+38044) 280-14-48

Principalele vizite bilaterale

La nivel de Şefi de State

La nivel de Șefi ai Legislativelor

La nivel de Şefi de Guverne

La nivel de Miniştri ai Afacerilor Externe

Cadrul juridic bilateral

În vigoare - 9 acorduri bilaterale şi 2 protocoale privind promovarea şi protecţia reciprocă a investiţiilor, cooperarea comercial-economică, asistenţa umanitară şi cooperarea tehnică, readmisia persoanelor cu şedere ilegală, facilitarea eliberării vizelor:

Cooperarea comercial-economică

Volumul total al schimburilor comerciale moldo - elveţiene pe parcursul anului 2015 a înregistrat suma de 67,5 mln dolari SUA, în scădere cu - 24 mil. dolari SUA comparativ cu anul precedent.

Exportul de mărfuri realizat pe parcursul anului 2015 a înregistrat suma de 35,4 mln dolari SUA, micşorîndu-se cu -28,2% față de anul 2014. Importul de mărfuri din Confederaţia Elveţiană efectuat în perioada de referinţă a însumat 32,1 mln dolari SUA, în scădere cu -24,2% față de anul 2014.

Confederaţia Elveţiană se plasează pe locul 12 în topul ţărilor în care Republica Moldova efectuează exporturi și pe locul 21 în lista ţărilor-partenere în derularea importurilor.

Balanţa comercială a înregistrat un sold pozitiv, cu un excedent de 3,3 milioane dolari SUA.

Asistenţă tehnică

Confederaţia Elveţiană acordă asistenţă Republicii Moldova prin intermediul Agenţiei elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare. Departamentul Federal pentru Afaceri Externe al Elveţiei a deschis un Birou de Cooperare al Elveţiei în domeniul asistenţei umanitare (SDC) la Chişinău (www.eda.admin.ch/sdc), în 2000. Pînă în prezent, Republica Moldova a beneficiat de asistenţă elveţiană în cadrul Strategiei de Cooperare cu Republica Moldova 2010-2013 în domeniile: Sănătate, Apă şi Sanitație. La 8 aprilie 2014, a fost lansată noua Strategie de Cooperare cu Republica Moldova pentru perioada 2014-2017, care, adițional celor două domenii tradiționale de asistență – sănătate, apă și sanitație – include un domeniu nou - migrație și dezvoltare.

La 12 februarie 2016, Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare, în parteneriat cu Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat şi Organizația Internațională a Migrației (OIM) a lansat programul Diaspora Engagement Hub, care oferă 39 granturi tematice, în valoare totală de 125 de mii de franci elveţieni pentru proiecte de susţinere a diasporei şi atragere a capitalului uman.