• ENG
  • ROM
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Link-uri utile

The United Nations Office at Geneva (UNOG)

Comunicate de presă

Ambasadorul Tudor Ulianovschi a prezidat panelul privind Agenda de Finanțare pentru Dezvoltare din cadrul Conferinței cu privire la gestionarea datoriei externe UNCTAD

În data de 13 noiembrie 2017, Ambasadorul Tudor Ulianovschi a prezidat panelul ”Finanțare pentru Dezvoltare: Dincolo de Modelul Tradițional” din cadrul Conferinței cu privire la gestionarea datoriei externe organizate de către Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD).

Conferința cu privire la gestionarea datoriei externe a fost convocată în contextul Agendei cu privire la Finanțarea pentru Dezvoltare adoptate de către Statele Membre ONU în cadrul celei de-a 3-a Conferințe Internaționale de la Addis Ababa în 2015. Agenda privind Finanțarea pentru Dezvoltare este bazată pe mobilizarea resurselor publice și private, naționale și internaționale destinate dezvoltării. Conferința cu privire la gestionarea datoriei externe a avut drept participanți reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile, experți naționali, precum și din cadrul organizațiilor regionale și internaționale. În cadrul discuțiilor și dezbaterilor au fost abordate subiecte precum finanțarea pentru dezvoltare, sustenabilitatea datoriei externe, finanțarea responsabilă și incluzivă, diminuarea riscurilor operaționali în gestionarea datoriei externe.

În cadrul panelului prezidat de către Ambasadorul Ulianovschi, experții din sectorul academic, Prof. Jan Kregel (Levy Economics Institute of Bard College, US) și Prof. Nelson Barbosa (São Paulo School of Economics, Brazil) au prezentat o analiză a procesului de monitorizare a Agendei ONU cu privire la Finanțarea pentru Dezvoltare, punând accent pe principalele provocări și oportunități ale agendei multilaterale de promovare a finanțării pentru dezvoltare.