• ENG
  • ROM
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Link-uri utile

The United Nations Office at Geneva (UNOG)

Comunicate de presă

Ambasadorul Tudor Ulianovschi a prezentat raportul anual al activităţii sale de Preşedinte al Comitetului pentru Restricţiile Balanţei de Plăţi din cadrul OMC

În data de 6 noiembrie 2017, Ambasadorul Tudor Ulianovschi a prezentat, în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, raportul anual al Comitetului pentru Restricţiile Balanţei de Plăți, în calitatea sa de Preşedinte al acestuia. Pe parcursul anului 2017, Ambasadorul Tudor Ulianovschi a condus şi a concluzionat cu succes o serie de consultări şi negocieri cu Ecuadorul, urmare a aplicării de către acesta a unor taxe suplimentare temporare, cu scopul de a menţine balanţa de plăţi. Consultările au început în 2015, iar notificarea Ecuadorului cu privire la eliminarea taxelor suplimentare, aplícate în situaţii excepţionale şi care nu sunt general acceptate în sistemul mondial de comerţ, a fost prezentată în iunie 2017, în urma intensificării procesului de negocieri sub conducerea Ambasadorului Ulianovschi.

Raportul anual a prezentat rezultatele celor 3 reuniuni oficiale ale Comitetului pentru Restricţiile Balanţei de Plăţi din cadrul Organizaţiei Mondiale pentru Comerţ, care au vizat problema Ecuadorului, precum şi a consultărilor bilaterale dintre Membrii OMC şi alte organizaţii internaţionale, inclusiv Fondul Monetar Internaţional. Statele Membri au salutat eforturile Ambasadorului Ulianovschi în soluţionarea situaţiei créate în cazul Ecuadorului. Raportul a fost înaintat spre aprobare către Consiliul General, conform regulamentului OMC privind raportarea activităţii organelor subsidiare.