• ENG
  • ROM
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova

Link-uri utile

The United Nations Office at Geneva (UNOG)

Comunicate de presă

Republica Moldova a devenit membru al Comitetului de Coordonare al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale

În perioada 02-11.10.2017 la Geneva au avut loc Adunările Statelor Membre ale Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI), care au stabilit prioritățile de lucru pentru Secretariatul și comitetele OMPI pentru următorul an.

În cadrul reuniunii, a fost adoptată decizia cu privire la componența Comitetului de Coordonare, unul dintre organele de luare a deciziilor al organizației. Conform deciziei, Republica Moldova va deține calitatea de membru al Comitetului de Coordonare în perioada 2017-2019.

De asemenea, au fost aprobate programele și bugetul pentru bienala 2018-2019, care prevede o creștere a veniturilor organizației cu 10,9%, precum și planul general pentru îmbunătățirea infrastructurii. În baza bugetului adoptat, creșterea cheltuielilor va fi limitată la 2,7%, evitându-se crearea unor noi posturi de personal.

În rezultatul discuțiilor, delegațiile au ajuns la un comun acord în privința extinderii pentru o perioadă de doi ani a mandatului Comitetului interguvernamental pentru proprietatea intelectuala, resursele genetice, cunoștințele tradiționale și folclor (IGC), fiind aprobat și un program de lucru al Comitetului în acest sens.

Totodată, a fost adoptat regulamentul comun de punere în aplicare a Aranjamentului de la Lisabona privind protecția denumirilor de origine și indicațiilor geografice și Actului de la Geneva al Aranjamentului de la Lisabona, fiind extins mandatul grupului de lucru în vederea examinării posibilităților de dezvoltare a sistemului de la Lisabona și identificării soluțiilor pentru asigurarea sustenabilității financiare a acesteia.