• ENG
  • ROM
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova


Link-uri utileComunicate de presă

Ambasadorul Tudor Ulianovschi a semnat Declarația Comună de Cooperare între Republica Moldova și Statele EFTA

Astăzi, 24 noiembrie 2017, la Geneva, E.S. dl. Tudor ULIANOVSCHI, Ambasadorul Republicii Moldova în Confederația Elvețiană și Principatul Liechtenstein a semnat cu Miniștrii Statelor Membre ale Asociației Europene de Liber Schimb (Elveția, Liechtenstein, Islanda și Norvegia) Declarația Comună de Cooperare între Republica Moldova și Statele EFTA. Prin această Declarație Părțile s-au angajat să consolideze relațiile economice bilaterale, în vederea promovării unei mai mari liberalizări a comerțului și a investițiilor între acestea, inclusiv printr-un Acord de Liber Schimb. Declarația prevede instituirea unui Comitet Mixt care va constitui o platformă de discuții asupra subiectelor ce ţin de cooperarea în diverse domenii de interes prioritar.

Din partea Statelor EFTA, Declarația a fost semnată de către Aurelia Frick, Ministrul Afacerilor Externe, Justiției și Culturii al Principatului Liechtenstein, Johann N. Schneider-Ammann, Șeful Departamentului Federal pentru Afaceri Economice, Educație și Cercetare al Elveției, Monica Mæland, Ministrul Comerțului și Industriei din Norvegia și Guðlaugur Þór Þórðarson, Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior din Islanda.

În discursul său, Ambasadorul Tudor Ulianovschi a subliniat importanța acestei Declarații în contextul eforturilor Republicii Moldova de integrare economică regională și de dezvoltare a comerțului, reiterînd că Republica Moldova va continua să promoveze valorile europene ce vizează dezvoltarea și extinderea cooperării în cadrul Statelor Membre EFTA. Ambasadorul a punctat că acordurile de liber schimb reprezintă o nouă platformă pentru o nouă deschidere a comerțului și o abordare eficientă pentru integrarea în economia globală și consolidarea cooperării comerciale cu alte țări, precum și un supliment important la sistemul comercial multilateral din cadrul Organizație Mondiale a Comerțului.