• ENG
  • ROM
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova


Link-uri utileComunicate de presă

Liechtenstein Development Service – 10 ani de activitate în Republica Moldova

La data de 18 octombrie 2017 Ambasada Republicii Moldova în Confederaţia Elveţiană şi Principatul Liechtenstein în colaborare cu Serviciul de Dezvoltare din Liechtenstein (LED) au organizat în or. Schaan, un eveniment festiv dedicat celor 10 ani de activitate a LED în Republica Moldova.

Evenimentul a fost deschis de către Viceprim-ministrul, Ministrul Infrastructurii, Economiei şi Sportului din Liechtenstein dl Daniel Risch şi Ambasadorul Tudor Ulianovschi. La festivitate au participat Preşedintele LED dl. Christian Batliner, reprezentantul LED în Republica Moldova dl. Pius Frick, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Justiţiei şi Culturii din Liechtenstein, donatori, mediul de afaceri și societate civilă.

În discursul său, Ambasadorul Tudor Ulianovschi a subliniat importanţa proiectelor de asistenţă pentru dezvoltare ale LED, în particular în sectorul educaţional şi dezvoltare rurală, care vin să susţină eforturile Guvernului Republicii Moldova de modernizare şi reformare a ţării. Domnia sa a apreciat impactul major al acestor proiecte pentru viitorul tinerei generaţii, prin sporirea şanselor absolvenţilor instituţiilor de învăţămînt profesional tehnic de a se integra pe piaţa muncii sau de a-şi dezvolta o afacere în ţară.

În decursul celor 10 ani de activitate ai LED în Republica Moldova, au fost implementate cu succes o multitudine de proiecte, contribuind la reformarea sectorului VET, asistenţă pentru investiţii capitale, ce contribuie la consolidarea Sistemului de Educaţie Profesională Tehnică, incluziunea copiilor romi în şcoli, promovarea calităţii în educaţia timpurie, precum şi activităţi de instruire în domeniul antreprenoriatului şi angajării în timpul muncii.

La rîndul rău, Viceprim-ministrul, Ministrul Infrastructurii, Economiei şi Sportului din Liechtenstein dl Daniel Risch a evidenţiat buna colaborare cu Guvernul Republicii Moldova şi instituţiile de învăţămînt, încurajînd continuarea reformelor în educaţie, care reprezintă un pilon al dezvoltării societăţii.

În context, Viceprim-ministrul Risch a anunțat oficial intenția Primului ministru Adrian Hasler de a efectua o vizita în Republica Moldova în luna martie 2018.

Evenimentul a fost urmat de o recepţie în cadrul căreia a fost oferit un program artistic în interpretarea actorilor Snejana şi Leo Rudenco. De asemenea, oaspeţii au avut posibilitatea să admire lucrările pictorului Cezar Secrieru, precum şi să savureze din bucatele tradiţionale şi vinurile autohtone.