• ENG
  • ROM
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova


Link-uri utileComunicate de presă

Ziua Independenței și Ziua limbii române celebrate la Geneva

Ambasada Republicii Moldova în Elveția a celebrat la Geneva Ziua Independenței Republicii Moldova și Ziua Limbii Naționale, jubileul de 25 de ani de la aderarea țării noastre la ONU și 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Elveția.

Evenimentul cu triplă semnificație jubiliară a adunat peste 350 de participanți, printre care Ambasadori, funcționari internaționali, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat pe lângă cele 200 de organizații internaționale și agenții specializate ONU cu sediul la Geneva, precum și membri ai comunității noastre de moldoveni aflați pe teritoriul Elveției.

Sărbătoarea s-a desfășurat în spirit național, cu bucate tradiționale şi vinuri moldovenești, în incinta Organizației Internaționale a Proprietății Intelectuale, o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite.

Programul cultural-artistic a fost oferit cu titlul gratuit de către câștigătorii locului III ai Concursului Eurovision 2017, trupa “SunStroke Project”, iar atmosfera de sărbătoare a fost asigurată în stil național de către dansatorii Ansamblului Popular “Joc”.

Partenerii principali ai evenimentului au fost Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală din Republica Moldova, Ministerul Culturii, Educației și Cercetării, precum și Camera de Comerț moldo-elvețiană din Geneva.

Excelența Sa, Tudor Ulianovschi, Ambasador al Republicii Moldova în Elveția și Reprezentant Permanent pe lângă Oficiul ONU și OMC, a declarat că: “Semnificația zilelor de 27 și 31 august ne determină să sărbătorim împreună trecutul și să privim cu optimism și speranță în viitorul prosper al țării și al copiilor noștri”.

“Energia pozitivă a comunități noastre în Elveția ne determină să ne asumăm anumite responsabilități, noi forțe pentru acțiuni și proiecte concrete, promovând împreună, mereu demni și consecvenți, cultura și patrimoniul național”, a conchis șeful misiunii diplomatice a Republicii Moldova la Geneva.

Membrii comunității de moldoveni aflați pe teritoriul Elveției, care au participat la festivitate au rămas profund satisfăcuți de atmosfera de sărbătoare, unii dintre ei fiind decernați cu diplome de merit de către Ambasada Republicii Moldova la Geneva pentru prestația prolifică și spiritul de inițiativă manifestat pe parcursul anului curent.

Oficialii elvețieni și reprezentanții corpului diplomatic acreditat la Geneva au apreciat înalt bucatele pregătite în mod tradițional și au degustat vinuri autohtone precum: Purcari, Chateaux Vartely, Gitana, Vinăria din Vale și Agrici.

Totodată, în cadrul evenimentului au fost expuse creațiile de artă ale pictorului Cezar Secrieru, care pe parcursul ultimilor 10 ani a prezentat diverse expoziții în cadrul ONU.