• ENG
  • ROM
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova


Link-uri utileComunicate de presă

Prima vizită oficială a Președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu în Confederația Elvețiană

Aniversarea a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Confederația Elvețiană, a fost marcată în cadrul primei vizite oficiale la Berna a dlui Andrian Candu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, care a avut o serie de întrevederi cu înalții demnitari elvețieni în perioada 6-8 iunie 2017.

Speakerul Parlamentului Republicii Moldova, dl Andrian Candu, însoțit fiind de o delegație parlamentară de la Chișinău, împreună cu Ambasadorul Tudor Ulianovschi, a avut întrevederi cu Președinții celor două Camere ale Parlamentului elvețian, dl Jurg Stahl Preşedintele Consiliului Naţional şi dl Ivo Bischofberger, Preşedintele Consiliului Statelor din Elveţia, care, la rândul lor, au fost însoțiți de un grup de parlamentari elvețieni, Președinți ai diverselor Comisii parlamentare de profil.

Subiectele principale ale discuțiilor avute cu autoritățile elvețiene au vizat fructificarea cooperării parlamentare, preluarea experienței Elveției în domeniul politicilor de neutralitate și de asigurare a securității naționale, oportunitatea semnării unui Acord comercial de liber schimb între cele două țări, lansarea negocierilor în vederea semnării unui Acord bilateral în domeniul aviației civile și creării premizelor necesare pentru deschiderea unei curse aeriene directe între Chișinău și Geneva.

Totodată, interlocutorii au abordat reformele administrației publice centrale și locale din Republica Moldova, preluarea celor mai bune practici ale Elveției în domeniul educației, în procesul desconcentrării și descentralizării puterii administrative și susținerea autonomiei autorităților publice locale prin dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în diverse regiuni ale țării.

În cadrul vizitei la Berna a fost lansată decizia autorităților elvețiene de a institui, în premieră, Grupul de Prietenie pentru Republica Moldova în cadrul Parlamentului Elveției, care va fi condus de către dna Christa Markwalder, ex-președinta Consiliului Național din Elveția, care în septembrie 2016 a vizitat Republica Moldova Astfel, în sesiunea parlamentară din septembrie-octombrie 2017, forul legislativ elvețian va adopta rezoluția cu privire la crearea Grupului de Prietenie și componența acestuia.

Extinderea domeniilor și volumului de asistență a fost anunțată în cadrul întrevederii cu dl Manuel Sager, Directorul General al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). În contextul elaborării noii Strategii de Cooperare cu Republica Moldova pentru 2018-2021, au fost discutate mai multe programe noi, care, ar putea fi implementate în domeniul sănătății, politicilor sociale, educației vocaționale, procesului de descentralizare administrativă și dezvoltare durabilă.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a mulțumit autorităților elvețiene pentru asistența acordată în perioada anilor 2014-2017 în domeniul sănătății din Republica Moldova, implementarea proiectelor de aprovizionare cu apă potabilă a localităților rurale din țara noastră, exprimând gratitudine și pentru proiectele susținute de Guvernul elvețian pentru eradicarea migrației și susținerea comunităților de moldoveni aflați peste hotarele țării noastre.

Circa 40 mii de locuitori ai Moldovei au obținut acces la apă potabilă de calitate, în timp ce impactul investițiilor pentru diagnosticarea, prevenirea și controlul bolilor netransmisibile urmează să fie evaluat în timp pe parcursul examinării rezultatelor. Proiectul finanțat de către autoritățile elvețiene vizează, în special, locuitorii din zona rurală care suferă de cancer, diabet și boli cardio-vasculare.