• ENG
  • ROM
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova


Link-uri utileComunicate de presă

Întrevederea Ambasadorului Tudor Ulianovschi cu Directorul Executiv al Forului Economic Mondial (WEF), dl. Philipp Rösler

La data de 6 februarie 2017 Ambasadorul Republicii Moldova în Confederaţia Elveţiană, dl Tudor Ulianovschi a avut o întrevedere cu Directorul Executiv al Forului Economic Mondial (WEF), dl Philipp Rösler, în cadrul căreia au fost examinate posibilităţile de cooperare şi discutate unele aspecte ale programului vizitei directorului WEF în Republica Moldova, ce va avea loc la data de 23 februarie 2017, la invitaţia Prim–ministrului Pavel Filip.

Ambasadorul Ulianovschi a menţionat că ţara noastră este interesată în stabilirea unei colaborări sustenabile cu Forul Economic Mondial şi identificarea posibilităţilor de participare la discuțiile de nivel mondial privind agenda economică globală, în cadrul evenimentelor economice internaționale. Șeful misiunii diplomatice a punctat importanța obţinerii consultanţei şi expertizei valoroase a Forului Economic Mondial în economia națională, prin transformarea necesităţilor şi provocărilor actuale cu care se confruntă Republica Moldova, în proiecte concrete realizate în parteneriat cu WEF.

Directorul Executiv al WEF Philipp Rösler a exprimat interesul pentru identificarea în comun a unei foi de parcurs de cooperare Republica Moldova – Forul Economic Mondial, care ar conține subiecte de interes prioritar pentru țara noastră, având la bază una sau mai multe din cele 14 iniţiative promovate de către WEF. Domnia sa a vociferat posibilitatea aplicării experienţei şi consultanței WEF în dezvoltarea sectoarelor economiei naţionale, în particular agricultură şi securitatea alimentară, digitalizarea serviciilor guvernamentale, dezvoltarea sectorului IT, creșterea economică și incluziunea socială, sănătatea și serviciile medicale de calitate.

Directorul Executiv al WEF Rösler a încurajat Republica Moldova să participe la Reuniunile anuale economice organizate de către organizație, în cadrul cărora participă lideri mondiali din sectorul guvernamental, de afaceri și asociativ, unde se examinează cele mai bune practici în aplicarea eficientă a reformelor naționale și stimularea creșterii economice. În particular, au fost discutate două cele mai importante reuniuni anuale organizate de WEF și anume DAVOS-ul de vară din China și DAVOS-ul de iarnă din Elveția.

La finalul întrevederii, Directorul Executiv al Forului Economic Mondial Phillipp Rösler s-a arătat convins că vizita domniei sale la Chișinău va fi una de substanță și va duce la stabilirea unui parteneriat sustenabil cu Republica Moldova.