• ENG
  • ROM
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova


Link-uri utileComunicate de presă

Crăciunul și sărbătorile de iarnă celebrate de către Diaspora Republicii Moldova din Elveția

Diaspora țării noastre în Elveția, cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova în Confederaţia Elveţiană, au organizat la data de 7 ianuare 2017 un eveniment cultural-artistic pentru a marca, într-o atmosferă tradițională, sărbătorile de iarnă şi venirea noului an 2017. Sărbătoarea a avut loc în sala de festivități «Salle des Fêtes» Carouge din Geneva şi a reunit peste 300 de conaţionali de pe întreg teritoriul Elveţiei. Cu acest prilej, Ambasadorul Tudor Ulianovschi a făcut o trecere în revistă a principalelor realizări din anul 2016 în relațiile dintre Republica Moldova și Elveția, menționând, totodată, care este conotația strategică și simbolică a evenimentelor planificate pentru 2017, în contextul în care anul acesta Republica Moldova celebrează jubileul de 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu Elveția și 25 de ani de la aderarea țării noastre la Organizația Națiunilor Unite.

Evenimentul a fost organizat în spirit naţional, cu bucate tradiţionale şi vinuri autohtone. Ceremonia a debutat prin onorarea imnului Republicii Moldova, după care Ambasadorul Ulianovschi a adresat un mesaj de felicitare celor prezenţi, exprimându-și convingerea că astfel de evenimente vor contribui la promovarea valorilor tradiţionale și a patrimoniului cultural-artistic al Republicii Moldova, precum şi la consolidarea diasporei noastre în Elveţia. Muzica și ambianța de sărbătoare au fost oferite de prestația artistică a interpretei naționale Cristina Scarlat, iar spiritul sărbătorilor de iarnă a fost redat prin colindele actorilor Teatrului “Mihai Eminescu”, Snejana și Leo Rudenco, care actualmente au devenit membri ai comunității noastre din Elveția, precum și prin recitalul oferit de către duetul Natalia şi Sanda Pavalachi.

Copiii au recitat poezii şi au colindat, iar Moş Crăciun, adus la Geneva cu suportul Ambasadei, le-a oferit mai multe daruri micuților, printre care dulciuri de la Bucuria şi cărţi în limba română. Pentru membrii comunității din Diasporă, precum și pentru invitații elvețieni, a fost organizată o tombolă în cadrul căreia cei mai norocoşi au primit diverse produse din Republica Moldova, promovând brand-urile autohtone pe teritoriul Elveției.

Ambasadorul Tudor Ulianovschi a încurajat cetăţenii Republicii Moldova să participe activ la astfel de evenimente şi să transmită noilor generaţii frumusețea valorilor şi a tradiţiilor naţionale, subliniind în mesajul său că “în dragostea și zâmbetele copiilor noștri, în speranțele noastre pentru un viitor mai bun și mai prosper, se regăsește adevăratul sens al Crăciunului. La mulți ani Diasporei Republicii Moldova în Elveția, un an nou fericit tuturor!”