• ENG
  • ROM
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova


Link-uri utileComunicate de presă

Vizita Președintelui Consiliului Național al Adunării Federale a Confederației Elvețiene, dnei Christa Markwalder, în Republica Moldova

În perioada 7 – 9 septembrie, Președintele Consiliului Național al Adunării Federale a Confederației Elvețiene, dna Christa Markwalder a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova, la invitația Președintelui Parlamentului Andrian Candu.

Pe parcursul vizitei la Chișinău, Speakerul Elvețian Christa Markwalder a participat la programul festiv organizat de Parlament cu ocazia marcării a 25 de ani de independență a Republicii Moldova și a avut o serie de întrevederi oficiale cu Preşedintele Parlamentului Andrian Candu, Prim-ministrul Pavel Filip, Președintele Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului Valentina Buliga, Președintele grupului parlamentar de prietenie cu Elveția, Galina Balmoș, precum şi cu Directorul Biroului de Cooperare al Elveției, Simone Giger.

Mesajul principal al vizitei dnei Christa Markvalder a fost că Elveția apreciază reformele asumate de guvernarea de la Chişinău și va continua proiectele în țară. Christa Markwalder a remarcat faptul că agenda de reforme asumată de guvernarea de la Chişinău este una ambiţioasă şi a reiterat disponibilitatea Elveţiei de a susţine acest parcurs, exprimându-şi convingerea că ţara noastră are un potenţial mare care trebuie valorificat.

De asemenea, oficialul a menționat că Parlamentul Elveției, care aprobă bugetele de asistență externă pentru dezvoltare, a decis continuarea cooperării cu Republica Moldova, iar autoritățile elvețiene au mandatul de a pregăti o nouă Strategie de colaborare cu Republica Moldova pentru perioada 2018-2021. Speakerul elvețian a precizat că vor fi organizate consultări pentru a fi stabilite prioritățile strategice, fiind invitați și deputații din Republica Moldova să ofere propuneri.

Vizita dnei Christa Markwalder a fost prima vizită a unui președinte de parlament din Elveția de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-elvețiene.

Informaţii suplimentare pe marginea vizitei Speakerului elvețian pot fi găsite accesând următoarele link-uri:

http://parlament.md/Actualitate/Comunicatedepresa/tabid/90/ContentId/2620/Page/0/language/en-US/Default.aspx

http://www.gov.md/ro/content/premierul-pavel-filip-parteneriatul-cu-elvetia-este-unul-foarte-important-pentru-republica